Friday, November 4, 2011

Keutamaan dan Kelebihan 10 Hari Awal Zulhijjah

10 hari pertama di bulan Zulhijjah merupakan hari-hari yang sangat mulia dan penuh barakah. Bukti kemuliaan ini, Allah Taala bersumpah dengannya dalam Al Quran Al Karim, "Demi fajar, dan malam yang sepuluh"Al Fajr:1-2


Imam At Tobari menafsirkan “Wa layaalin ‘asr” (Dan malam yang sepuluh) sebagai malam-malam sepuluh Zulhijjah berdasarkan kesepakatan hujjah dari ahli ta’wil (ahli tafsir). (rujuk Jami’ Al Bayan fi Ta’wil Al Qur’an:7/514)


Penafsiran ini dikuatkan oleh Ibnu Kathir dalam menafsirkan ayat ini, “Dan malam-malam yang sepuluh, maksudnya, sepuluh Zulhijjah sebagaimana yang disebutkan oleh Ibnu Abbas, Ibnu Zubair, Mujahid, dan lebih dari satu ulama salaf dan khalaf”. (Ibnu Kathir:4/535)


Kemuliaan sepuluh hari ini juga disebutkan dalam surah Al Hajj dengan perintah agar memperbanyak menyebut nama Allah pada hari-hari tersebut. Allah Taala berfirman, maksudnya, “Dan berserulah kepada manusia untuk mengerjakan haji, nescaya mereka akan datang kepadamu dengan berjalan kaki, dan mengenderai unta yang kurus yang datang dari segenap penjuru yang jauh, supaya mereka menyaksikan berbagai manfaat bagi mereka dan supaya mereka menyebut nama Allah pada hari yang telah ditentukan atas rezeki yang Allah telah berikan kepada mereka berupa binatang ternak”. (Al Hajj:27-28)


Imam Ibnu Kathir dalam menafsirkan ayat ini dengan menukilkan riwayat dari Ibnu Abbas, “Al Ayyam Al Ma’lumat (hari-hari yang ditentukan) adalah hari-hari yang sepuluh”(Tafsir Ibnu Kathir:3/239). Maka dapat disimpulkan bahawa keutamaan dan kemuliaan hari-hari yang sepuluh dari Zulhijjah telah datang secara jelas dalam Al Quran Al Karim yang dinamakan dengan Ayyam Ma’lumat karena keutamaannya dan kedudukannya yang mulia.


Manakala dari hadis, terdapat keterangan yang menunjukkan keutamaan dan kemuliaan sepuluh hari pertama dari bulan Zulhijjah ini, di antaranya sabda Nabi S.A.W yang bermaksud, "Tidak ada satu amal soleh yang lebih dicintai oleh Allah melebihi amal soleh yang dilakukan pada hari-hari ini (iaitu 10 hari pertama bulan Zulhijjah)". Para sahabat bertanya, "Tidak pula jihad di jalan Allah? Nabi S.A.W, "Tidak pula jihad di jalan Allah, kecuali orang yang berangkat jihad dengan jiwa dan hartanya namun tidak ada yang kembali satupun" (Sunan Abi Daud dan  Ibnu Majah).


Dianjurkan ke atas orang Islam pada hari-hari tersebut untuk bersungguh-sungguh dalam ibadahnya, di antaranya solat, membaca Al Quran, zikruLlah, memperbanyak doa, membantu orang-orang yang kesusahan, menyantuni orang miskin, memperbaharui janji kepada Allah Taala. Masih ada satu amalan lagi yang utama pada hari-hari tersebut, iaitu berpuasa sunnah di dalamnya.


Terdapat dalam Sunan Abi Daud dan lainnya menerangkan bahawa Rasulullah S.A.W berpuasa pada 9 Dzulhijjah (rujuk Sunan Abi Daud no.2437)


Manakala Syeikh Muhammad bin Soleh Al Munajjid berkata, “Di antara musim ketaatan yang agung adalah sepuluh hari pertama dari bulan Zulhijjah, yang telah Allah muliakan atas hari-hari lainnya selama setahun dan hal ini diperkuat dengan beberapa bukti di bawah ini :


1. Allah Taala telah bersumpah dengannya. Dan bersumpahnya Allah dengan sesuatu menjadi dalil besarnya manfaat. Allah Taala berfirman bermaksud, “Demi fajar, dan malam yang sepuluh” (Al Fajr:1-2). Ibnu Abbas, Ibnu Al Zubair, Mujahid, dan beberapa ulama salaf dan khalaf berkata bahawa ia adalah sepuluh hari pertama Zilhijjah. Ibnu Kathir membenarkan pendapat ini. (rujuk tafsir Ibni Kathir:8/413)


2. Sesungguhnya Nabi S.A.W pernah bersaksi bahawa hari-hari tersebut adalah seutama-utamanya hari-hari dunia sebagaimana yang telah disebutkan di dalam hadis shahih.


3. Rasulullah S.A.W menganjurkan untuk memperbanyakkan amal solih di dalamnya. Sesungguhnya kemuliaannya mampu diperoleh oleh setiap penduduk negeri, sementara keutamaan tempat hanya dimiliki oleh jama’ah haji di Baitil Haram.


4. Rasulullah S.A.W juga memerintahkan untuk memperbanyakkan tasbih, tahmid, dan takbir pada sepuluh hari tersebut. Dari Ibnu Umar R.A bahawa  Nabi S.A.W bersabda maksudnya, “Tidak ada hari-hari yang lebih agung di sisi Allah dan amal solih di dalamnya lebih dicintai olehNya daripada hari yang sepuluh (sepuluh hari pertama dari Zulhijjah), perbanyaklah tahlil, takbir, dan tahmid di dalamnya” (Musnad Imam Ahmad 7/224, Syaikh Ahmad Syakir mensahihkan isnadnya).


5. Di dalamnya terdapat Hari 'Arafah. Hari 'Arafah adalah hari yang disaksikan yang di dalamnya Allah menyempurnakan ajaran deenNya sementara puasanya akan menghapuskan dosa-dosa selama dua tahun. 
6. Di dalamnya terdapat ibadah 'udhiyyah (berkorban) dan haji".


Dalam sepuluh hari ini juga terdapat yaumun nahar (hari penyembelihan) yang secara umum menjadi hari teragung dalam setahun. Hari tersebut adalah haji besar yang berkumpul berbagai ketaatan dan amal ibadah padanya yang tidak terkumpul pada hari-hari selainnya. Sesungguhnya siapa yang mendapatkan sepuluh hari bulan Zulhijjah merupakan bahagian dari nikmat Allah yang besar atasnya. Hanya orang-orang soleh yang bersegera kepada kebaikan segera untuk menghormatinya dengan semestinya. 


Dan kewajiban seorang Muslim adalah merasakan nikmat ini, memanfaatkan kesempatan emas ini dengan memberikan perhatian yang lebih, dan menundukkan dirinya menjalankan ketaatan. Sesungguhnya di antara kurnia Allah Taala atas hambaNya adalah menyediakan banyak jalan berbuat baik dan meragamkan kepelbagaian bentuk ketaatan agar semangat seorang Muslim sentiasa thabat, tetap istiqamah menjalankan ibadah kepada Allah.

Thursday, November 3, 2011

I know I Can do It~


. video


Do you know that power of Believe is so strong?  " If you believe, you can do it "..in terms of believe..its the same with the concept of aqidah ...Put sorts of negative aside and just thinking about your DREAM..you believe sooner you will GRAB it one day..then automatically your actions will move towards your BELIEVE.. JUST DO IT..then you will realize the power of believe something..i dedicate this song for myself and everyone who want to believe....=)

IRFAN MAKKI

When you’re searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He’s always close to you
He’s the one who knows you best
He knows what’s in your heart
You’ll find your peace at last
If you just have faith in Him
You’re always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day
Chorus:
I believe
I believe
Do you believe, oh do you believe?
MAHER ZAIN

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings
You’re always in our hearts and minds
Your name is mentioned every day
I’ll follow you no matter what
If God wills we’ll meet one day
Chorus
If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through
I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace
Chorus
I believe I believe, I believe I believe

Lyrics: Maher Zain, Bara Kherigi & Irfan Makki
Melody: Irfan Makki & Maher Zain
Arrangement: Maher Zain


Sunday, June 12, 2011

EXPLORACE SERAMBI MEKAH ..BEST SGT!

Salam..hari nie dah masuk hari ke-3 selepas explorace ari2..tapi skeleton femur n tibiaku masih rasa tak stabil..cam berggegar g2...lenguh dan sakit lutut still x hilang2...hehe penangan explorace memang kuat..2lah gatal sangat nak join..kan dah kena..macam tak caya diriku yang paling tak suka bersukan ( bab lari2) sejak dari bangku sekolah bleh join bendalah nie..haha..satu kemajuan.


 rasa nak berkongsi cket pengalamn join explorace serambi mekah 3 hari lepas..sebab rasa pengalaman hari2 sangat best dan merupakan salah satu kenangan manis dalam hidupku..jadi nak abadikan kat cnie..nanti borim2 blehlah nak mengimbau kenangan lampau ni..hehe


my opinion about the explorace?hehe
> challenging ( erk ye ke?..he),
>sangatlah teruji fizikal ku yang x fit,
>first time jelajah satu kb dalam masa lebih kurang 2 jam..dgn menggunakan kuasa 2 kaki..@_@
>Best sbb dapat pengalaman baru
>satu aktiviti yang menyihatkan..=)
>tambah ilmu n dapat kenali Kelantan dgn lebih mendalam sebab dapat tau tempat2 bersejarah n memorial places that i think a Kelantanese should know..waktu g kat checkpoint..haha selama 22 tahun kat kelantan ni xderlah plak g tempat2 camni ..
>mengajar erti teamwork..yang ni benda wajiblah..sbb 1 group terdiri dari 4 orang..
>mengimbau kembali zaman sekolah kat maahad KB dulu..  round kb ngan my geng..hehe xdop kijoAN TYME2
>Yang penting it gives my siprit back..syukur sangat Ya Allah..

k..first skali nk ucap trimas sgt2 kat k.khai (dia yang tlg ejas kitorang masuk) sbb ada masalah teknikal..hee ni sume kes  x tgk betul2 kat elamat emel penyertaan..




cer tgk kat emel dalam poster ni..hehe asalnya dah hantar awal penyertaan..sehari selepas tarikh tutup baru perasan  tertinggal one letter of "b" kat emel2..hehe..


Nasib kitorang, sbb daftar lambat..so tak dapt tshirt sewaktu hari kejadian..agak sedey gak rr masa tu..nyaris tak masuk sbb malu ..wuwu..yer rr group kitorang jer pelik antara 500 peserta..pakai baju len..tapi memang Allah dah tetap yang ari2 group kitorang jd join gak..


aiseh dah banyak dah membebel nie...k..make it short wa....meh nak citer kat mana checkpoit2 yang kitorang kena lalui sepanjang explorace ..=)..

STARTING POINT =)
> Stadium Sultan Muhammad ke iv
>Tempat berkumpul belia & beliawanis..( umur antara 20-25)
> kat cnie kitorang diberi task untuk ke checkpoint pertama..seterusnya..kami berlari ke ..

CHECKPOIT PERTAMA ;)
> Masjid Mukhlisin
>ramai gak yang tak tau kat mana masjid nie, so ramai gak duk melilau skitar stadium
>Yang lawaknyer , biler nampak ramai berlari ke satu arah, kitorang ikut jer pastu baru ternampak sign board MASJID yang sebesar anak gajah tuh..haha rupanya masjid tu kat padang perdana depan stadium jer...tapi jauh gak la jarak dier .kalo jalan kaki kan..hu nampak sgt tak amik tau selama ni..
> Task : kat cnie kitorang diberi sticker n baju tshirt..my group which is the last group, 27 xder baju tshirt sbb diorang x cukup nak provide, so committee suh tunggu kot2 ader baju lebih..sedey gak kot masa tu..yerlah sampai awal gak kat c2 tapi kena tunggu sume habis...biler dah tinggal dalam 3 group cam2 baru diorang lepas, sbb baju tuk kitorang memang xder..so proceed

CHECKPOINT KEDUA..>_<
>Berkumpul depan Habib Hotel..
> Nie satu hal..siyes bab2 tempat ni sy fail...nasib baik ternampak ramai peserta kat c2..so apa lagi..hehe
>Tapi b4 tu kna siapkan task yang dia bagi
>>Task : kena tgk saper yang bagi ceramah and tuliskan pakaian + warna dier sekali kat tempat tok guru biasa mengajar, depan pejabat PAS..
>Dahlah hari jumaat memang ramai orang dtg dgr tazkirah..selalunya hari jumaat jalan raya kat cnie ditutup.. gerai2 penuh..audience sumer memenuhi bawah khemah,bersila atas jalan raya, kaki lima kedai2 sekitar..etc
Penceramah plak..duk kat depan atas pentas kecik n dikelilingi orang ramai..
>haha of course haru biru jap tempat2 kejap..bayangkan kitorang ramai2 pergi berlari2 kat tempat tu semata2 nak tgk warna baju ustaz tu..tyme tu Ustaz Nik Amar yang bagi tazkirah..

CHECKPOINT KE-TIGA
>Masjid Baroah
> Task : beli 4 jenis kuih tradisional  yang berlainan di Pasar Siti khadijah dgn menggunakan kupon yang diberikan di gerai2 yang terpilih dan menerima kupon sahaja..
>Kat cnie memang best..paham2 je la camner suasana kat pasar, lagi2 pasar siti KHadijah ( my favourite place to buy food tyme ader extra kelas waktu study kat maahad dulu .. makanan kat cnie teramatlah murah..n sedap..sbb pak cik nie dah kenal kitorang )....tyme ni orang ramai sgt kat pasar..sesak amat..waktu ni dalam kul 9.45 pg camtu..
>malas nak taip panjang2..biler dah settle..bergerak ke next C.P

CHECKPOINT KE-EMPAT
>kota Sultan Ismail Petra..tempat yang ader pintu gerbang n rehal besar atas2..
>Jauh gak tempat nie..dekat ngan masjid muhammadi..maser ni x berapa larat dah nak lari..
>Task kat cnie memang tak bleh blah and leceh..hu..tgh2 duk kalut lepas lari2..bayangkan kena isi borang join explorace..detail gak plak tu..siap ader kotak kecik2 agi ..haru2 T_T..tak tau rr dah jadi cakar harimau ker aper tulisan tyme tu..dahla pen ader 2 batang jer + nak cepat..nasiblah..kena tunggu sorang2 habis isi..=)
>Next task : kena bagitau sal sejarah masjid muhammadi..bila ditubuhkan n siapa imam besar masjid tu..jeng2


  KOTA SULTAN ISMAIL PETRA

CHECKPOINT KE-LIMA :
>Masjid Muhammadi
&gt;ingat nak call abah, tapi nset abah tertinggal kat dalam kete plak..hu..cari punya cari baru perasan ader satu hangunan lebih kurang 3 langkah tepi masjid ader orang gak tgh dgr tazkirah.. penuh plak2..huhu rasa cam kurang adab plak masuk kwsan masjid  hari2..huhu
>Bila dah ader jawapan kena gi balik ke previous checkpoint utk dapatkan task seterusnya..
>kat cnie jawapan yang kitorang dapat tak tepat, nasib baik terdengr jawapan kumpulan yang ader sekali ngan kitorang masa tuh..apalagi..copy n talk la..=)

CHECKPOINT KE-ENAM
>Tambatan diraja
>Task : pergi ke muzium perang n catatkan 5 memorial perang dunia ke-2 yang ader kat c2 beserta sedikit explanation ..n datang balik ke tambatan diraja utk cek jawapan..
>nasib tak baik sbb pintu pagar tak bukak..so terpaksa tgk dari pagarlah..of course la tak nampak catitan kat memorial tu sbb jarak nyer jauh amat..+ tulisan plak times new roman size 14..
>so apa lagi penggorengan pun berlaku..
>hehe urusetia yang jaga checkpoint kat c2 pun sek2 kroni gak..tak terlayan ngan gorengan kitorang..
>Next task...pergi ke tempat pertama kat Kelantan orang gunakan untuk tgk anak bulan

                                                 
  TAMBATAN DIRAJA

CHECKPOINT KE-TUJUH
>Hankyu Jaya Lama
>hee nasib baik pernah pegi tempat ni sekali waktu sekolah dulu..tak ingt dah form berapa..masa join Persatuan Falaq Syarie, pernah pergi tgk anak bulan sekali kat cnie masa tuh..ngan Ustaz Md Noor
>task kali nie memang menguji tahap kegayatan sy terhadap ketinggian..naik lif tingkat 14..pas2 ader kena daki tangga lagi ke atas..n masuk kat pintu bumbung ader tangga lagi..fuh..biler sampai2 memang betul2 berada di atas bumbung bangunaan..sila tgk gambar di bawah.
>jwab soalan n dapt next task

                                                       
 PEMANDANGAN DARU ATAS BUMBUNG HANKYU JAYA 

CHECKPOINT KE-LAPAN
>BAZAR TOK GURU
>jauh amat tempat ini dari tempat tdi..masa nie tak reti dah nak lari..jalan jer memanjang..jauh woo dkat ngan KBMALL dinun..
>sampai kat sana, task yang diberikan menguji minda peserta
>task : kena bilangan lot kedai yang terdapat di seluruh bagunan start dari tingkat bawah, 1 n 2..
>kat cnie kitorang cam dah lost energy n xder semangat..
>masa2 kitorang dah plan nak suh sape2 kat umah cari kat internet jer cari bilangan yang tepat.. sbb tak larat dah nak g bilang..huhu kitorang siap berkelah n duduk2 lagi kat c2 ..group len kalut2 berlari bilang lot kedai 
>sbb kalo bilang pun tak semestinya tepat, ader gak kedai yang xder no..beratus2 plak kedai..+ wing dier berbeza for each level..
>group kitorang antara yg terawal gak sampai kat bazar tok guru2..tapi sebab dah lama sgt berkelah kat kaki lima kedai2..+ tunggu msj dari umi k.ja cari kat tenet (tapi xder pun kat tenet..hehe)..group kami ketinggalan sedikit..
>last skali pegilaa jgk bilang sdr..tapi dalam 3,4 kali jugakla try sbb salah..ader wing yang kena gabung,kedai xder no +etc..penin2..
>masa nie tak pk nak menang dah..pk nak habiskan checkpoint jer..
>bila dah settle..kitorang kembali..ke stadium..

LAST CHECKPOINT
>kembali ke stadium Muhammad ke IV
>tak sangka n tak berniat pun nak dapat tempat.. dapat saguhati ke-2  (tempat ke-5) bagi kategori beliawanis..
>syukur dgn rezeki tak dirancang dari Allah..
...^^_^^

Lastly tahniah kepada my great team K.JA, BILAH, aINUN..Ainun terutamanya..tanpa dia siaplah kami..hehe



Thursday, April 7, 2011

FREEDOM~MAHER ZAIN..BEST! ^_^

New Single by Maher Zain..dedicated to Muslims who arise and fight for their right..Allahuakbar..=)..layan..zass

video




Gathered here with my family
…My neighbours and my friends
Standing firm together against oppression holding hands
It doesn’t matter where you’re from
Or if you’re young, old, women or man
We’re here for the same reason; we want to take back our land
Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together







Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom

We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

No more being prisoners in our homes
No more being afraid to talk
Our dream is just to be free, just to be free
Now when we’ve taking our first step
Towards a life of complete freedom
We can see our dream getting closer and closer, we’re almost there

Oh God thank you
For giving us the strength to hold on
And now we’re here together










Calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, fighting for freedom

We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us

I can feel the pride in the air
And it makes me strong to see everyone
Standing together holding hands in unity
Shouting out load demanding their right for freedom
This is it and we’re not backing of
Oh God we know you hear our call

And we’re calling you for freedom, freedom
We know you can hear our call ooh
We’re calling for freedom, calling for freedom
We know you won’t let us fall oh
We know you’re here with us







kredit to mardhiah for introducing me to this song..^_^..Tomorrow final exam for RKUD..PRAY FOR ME..PENIN @_@

Tuesday, April 5, 2011

A Great Country, A Great People

Something to share..someone share this in my yahoo group..It's so touching..T_T..Hope we all could get and learn certain value from this story.

THIS letter, written by Vietnamese immigrant Ha Minh Thanh   working in
Fukushima as a policeman to a friend in Vietnam, was
 posted on New America Media on March 19. It is a testimonial to   the
strength of the Japanese spirit, and an interesting slice of
 life near the epicenter of 
Japan 's crisis at the Fukushima   nuclear
power plant
. It was translated by NAM editor Andrew Lam,
 author of "East Eats West: Writing in Two Hemispheres." 
Shanghai
Daily
 condensed it.                                             
                                                                  
 Brother,                                                         
                                                                  
 How are you and your family? These last few days, everything was   in
chaos. When I close my eyes, I see dead bodies. When I open my  eyes, I
also see dead bodies.                          
                                             
 Each one of us must work 20 hours a day, yet I wish there were 48
hours in the day, so that we could continue helping and rescuing
folks.                                                          
                                                        
 We are without water and electricity, and food rations are near   zero.
We barely manage to move refugees before there are new   
 orders to move them elsewhere.                                  
                                                                
 I am currently in Fukushima , about 25 kilometers away from the nuclear
power plant. I have so much to tell you that if I could
 write it all down, it would surely turn into a novel about human
relationships and behaviors during times of crisis.            
                                                                 
 People here remain calm - their sense of dignity and proper behavior
are very good - so things aren't as bad as they could 
 be. But given another week, I can't guarantee that things won't   get
to a point where we can no longer provide proper protection
 and order.                                                       
                                                                 
 They are humans after all, and when hunger and thirst override
dignity, well, they will do whatever they have to do. The      
 government is trying to provide supplies by air, bringing in food  and
medicine, but it's like dropping a little salt into the    
 ocean.                                                           
                                                                 
 Brother, there was a really moving incident. It involves a little
Japanese boy who taught an adult like me a lesson on how to    
 behave like a human being.                                      
                                                                
 Last night, I was sent to a little grammar school to help a charity
organization distribute food to the refugees. It was a  long line that
snaked this way and that and I saw a little boy  around 9 years old. He
was wearing a T-shirt and a pair of   shorts.

                                                           
 It was getting very cold and the boy was at the very end of the   line.
I was worried that by the time his turn came there wouldn't
 be any food left. So I spoke to him. He said he was at school when the
earthquake happened. His father worked nearby and was 
 driving to the school. The boy was on the third floor balcony   when he
saw the tsunami sweep his father's car away.             
                                                                
 I asked him about his mother. He said his house is right by the  beach
and that his mother and little sister probably didn't make
 it. He turned his head and wiped his tears when I asked about his
relatives.                                                       
                                                                  
 The boy was shivering so I took off my police jacket and put it on him.
That's when my bag of food ration fell out. I picked it
 up and gave it to him. "When it comes to your turn, they might   run
out of food. So here's my portion. I already ate. Why don't
 you eat it?"                                                    
                                                                  
 The boy took my food and bowed. I thought he would eat it right away,
but he didn't. He took the bag of food, went up to where 
 the line ended and put it where all the food was waiting to be
distributed.                                                     
                                                                  
 I was shocked. I asked him why he didn't eat it and instead added it to
the food pile. He answered: "Because I see a lot more    
 people hungrier than I am. If I put it there, then they will
distribute the food equally."     
                              
                                                                  
 When I heard that I turned away so that people wouldn't see me cry.

                                                                  
 A society that can produce a 9-year-old who understands the concept of
sacrifice for the greater good must be a great      
 society, a great people.                             
                                                                  
 Well, a few lines to send you and your family my warm wishes. The hours
of my shift have begun again.                             
                                                                  
 Ha Minh Thanh                                                   
                                                                    

************ LESSON TO LEARN FROM JAPAN ***********

10 things to learn from Japan.

1. THE CALM
     Not a single visual of chest-beating or wild grief. Sorrow itself has been elevated.

2. THE DIGNITY
     Disciplined queues for water and groceries. Not a rough word or a crude gesture.

3. THE ABILITY
     The incredible architects, for instance. Buildings swayed but didn’t fall.

4. THE GRACE
    People bought only what they needed for the present, so everybody could get something.

5. THE ORDER
    No looting in shops. No honking and no overtaking on the roads. Just understanding.

6. THE SACRIFICE
    Fifty workers stayed back to pump sea water in the N-reactors. How will they ever be repaid?

7. THE TENDERNESS
    Restaurants cut prices. An unguarded ATM is left alone. The strong cared for the weak.

8. THE TRAINING
     The old and the children, everyone knew exactly what to do. And they did just that.

9. THE MEDIA
     They showed magnificent restraint in the bulletins. No silly reporters. Only calm reportage.

10. THE CONSCIENCE
      When the power went off in a store, people put things back on the shelves and left quietly!

Try imagine how Malaysian people act if this happen in our country?..Nauzubillah.I think more disaster will happen..Even now we could see the tsunami already happen in Malaysia..TSUNAMI OF HEDONISM..oh ya Allah..please save my country..T_T..


Monday, March 14, 2011

Merindui Ar - rahman

Bismillah...alhamdulillah Allah masih menyayangi diri hambanya kerana masih diberi nikmat iman dan Islam..Betapa besarnya nikmat ini tapi amat sedikit yang menghargai nilainya..


Terlalu lama sy tidak meninggalkan jejak di blog ini, sukar betul untuk istiqamah..hu Ya Allahummarzuqnaa istiqaamah..ameenn..


Sekadar perkongsian, sesungguhnya sebaik2 tempat mengadu adalah kepada Allah sang Pencipta. Dia yang menciptakan hambaNya, Dia Maha tahu setiap kekurangan hambNya. Dia tahu apa yang diperlukan oleh setiap hambanya. Bahkan dia juga yang menciptakan masalah dan dugaan kepada hambaNya untuk meningkatkan darjat kita ke tahap yang lebih tinggi..


Usah rasa lemah bila mana masalah datang menimpa diriMu. ingatlah bahawa masalah2 inilah yang akan mematangkan dirimu. Mengajar engkau erti susah dan kegagalan. Pengalaman mengajar kita makna dan warna warni kehidupan. Beruntunglah engkau kerana telah dipilih oleh Allah untuk menerima ujian ini.  Ingat engkau bukan keseorangan. Allah sentiasa ada untuk mendengar setiap keluhan dan resah hatimu. Dia sentiasa menunggumu di setiap malam untuk engkau mengadu.



Jangan biarkan Allah menunggumu tanpa engkau bertandang. Usah mengadu kepada makhluk kerana " la haulawalaa quwwata illaa billahil 'aliyyil a'dzeem" - tiada kekuatan melainkan drpd Allah semata .

Sesungguhnya telah berkata seorang ulama (terlupa namanya) : " Jika dikumpulkan 10 kali ganda kasih sayang ibu sejak dari kita lahir sehinggalah kita menjadi dewasa, hanyalah 1/10 daripada kasih sayang Ar- Rahman, yang Maha Pengasih "

Subhanallah..betapa besar dan luasnya kasih sayang Allah kepada hambaNya. Bila dikenang-kenang balik betapa sukarnya nak membalas kasih sayang yang diberikan oleh ibu. Siapakah yang dapat menandingi pengorbanan yang dilakukan oleh seorang ibu. Sejak dari kecil tidak pernah mengeluh melayan pelbagai kerenah anaknya. Ini baru kasih sayang seorang ibu.


 Rupanya kasih sayang Engkau masih melebihi segalanya ya rabbi.  Sungguh Ya Allah tak dapat terbayang di fikiranku betapa Engkau sangat menyayangi hamba2Mu .




Sungguh Ya Allah hambaMu selalu lupa untuk mengadapMu..lupa akan nikmat kesihatan, iman yang Engkau kurniakan. Maafkanlah kami ya Allah..masihkah ada ruang buatku?

Mengundi, tanggungjawab bersama


Jom tingkatkan kesedaran kita sbgai seorang rakyat Malaysia..=)