Sunday, June 12, 2011

EXPLORACE SERAMBI MEKAH ..BEST SGT!

Salam..hari nie dah masuk hari ke-3 selepas explorace ari2..tapi skeleton femur n tibiaku masih rasa tak stabil..cam berggegar g2...lenguh dan sakit lutut still x hilang2...hehe penangan explorace memang kuat..2lah gatal sangat nak join..kan dah kena..macam tak caya diriku yang paling tak suka bersukan ( bab lari2) sejak dari bangku sekolah bleh join bendalah nie..haha..satu kemajuan.


 rasa nak berkongsi cket pengalamn join explorace serambi mekah 3 hari lepas..sebab rasa pengalaman hari2 sangat best dan merupakan salah satu kenangan manis dalam hidupku..jadi nak abadikan kat cnie..nanti borim2 blehlah nak mengimbau kenangan lampau ni..hehe


my opinion about the explorace?hehe
> challenging ( erk ye ke?..he),
>sangatlah teruji fizikal ku yang x fit,
>first time jelajah satu kb dalam masa lebih kurang 2 jam..dgn menggunakan kuasa 2 kaki..@_@
>Best sbb dapat pengalaman baru
>satu aktiviti yang menyihatkan..=)
>tambah ilmu n dapat kenali Kelantan dgn lebih mendalam sebab dapat tau tempat2 bersejarah n memorial places that i think a Kelantanese should know..waktu g kat checkpoint..haha selama 22 tahun kat kelantan ni xderlah plak g tempat2 camni ..
>mengajar erti teamwork..yang ni benda wajiblah..sbb 1 group terdiri dari 4 orang..
>mengimbau kembali zaman sekolah kat maahad KB dulu..  round kb ngan my geng..hehe xdop kijoAN TYME2
>Yang penting it gives my siprit back..syukur sangat Ya Allah..

k..first skali nk ucap trimas sgt2 kat k.khai (dia yang tlg ejas kitorang masuk) sbb ada masalah teknikal..hee ni sume kes  x tgk betul2 kat elamat emel penyertaan..




cer tgk kat emel dalam poster ni..hehe asalnya dah hantar awal penyertaan..sehari selepas tarikh tutup baru perasan  tertinggal one letter of "b" kat emel2..hehe..


Nasib kitorang, sbb daftar lambat..so tak dapt tshirt sewaktu hari kejadian..agak sedey gak rr masa tu..nyaris tak masuk sbb malu ..wuwu..yer rr group kitorang jer pelik antara 500 peserta..pakai baju len..tapi memang Allah dah tetap yang ari2 group kitorang jd join gak..


aiseh dah banyak dah membebel nie...k..make it short wa....meh nak citer kat mana checkpoit2 yang kitorang kena lalui sepanjang explorace ..=)..

STARTING POINT =)
> Stadium Sultan Muhammad ke iv
>Tempat berkumpul belia & beliawanis..( umur antara 20-25)
> kat cnie kitorang diberi task untuk ke checkpoint pertama..seterusnya..kami berlari ke ..

CHECKPOIT PERTAMA ;)
> Masjid Mukhlisin
>ramai gak yang tak tau kat mana masjid nie, so ramai gak duk melilau skitar stadium
>Yang lawaknyer , biler nampak ramai berlari ke satu arah, kitorang ikut jer pastu baru ternampak sign board MASJID yang sebesar anak gajah tuh..haha rupanya masjid tu kat padang perdana depan stadium jer...tapi jauh gak la jarak dier .kalo jalan kaki kan..hu nampak sgt tak amik tau selama ni..
> Task : kat cnie kitorang diberi sticker n baju tshirt..my group which is the last group, 27 xder baju tshirt sbb diorang x cukup nak provide, so committee suh tunggu kot2 ader baju lebih..sedey gak kot masa tu..yerlah sampai awal gak kat c2 tapi kena tunggu sume habis...biler dah tinggal dalam 3 group cam2 baru diorang lepas, sbb baju tuk kitorang memang xder..so proceed

CHECKPOINT KEDUA..>_<
>Berkumpul depan Habib Hotel..
> Nie satu hal..siyes bab2 tempat ni sy fail...nasib baik ternampak ramai peserta kat c2..so apa lagi..hehe
>Tapi b4 tu kna siapkan task yang dia bagi
>>Task : kena tgk saper yang bagi ceramah and tuliskan pakaian + warna dier sekali kat tempat tok guru biasa mengajar, depan pejabat PAS..
>Dahlah hari jumaat memang ramai orang dtg dgr tazkirah..selalunya hari jumaat jalan raya kat cnie ditutup.. gerai2 penuh..audience sumer memenuhi bawah khemah,bersila atas jalan raya, kaki lima kedai2 sekitar..etc
Penceramah plak..duk kat depan atas pentas kecik n dikelilingi orang ramai..
>haha of course haru biru jap tempat2 kejap..bayangkan kitorang ramai2 pergi berlari2 kat tempat tu semata2 nak tgk warna baju ustaz tu..tyme tu Ustaz Nik Amar yang bagi tazkirah..

CHECKPOINT KE-TIGA
>Masjid Baroah
> Task : beli 4 jenis kuih tradisional  yang berlainan di Pasar Siti khadijah dgn menggunakan kupon yang diberikan di gerai2 yang terpilih dan menerima kupon sahaja..
>Kat cnie memang best..paham2 je la camner suasana kat pasar, lagi2 pasar siti KHadijah ( my favourite place to buy food tyme ader extra kelas waktu study kat maahad dulu .. makanan kat cnie teramatlah murah..n sedap..sbb pak cik nie dah kenal kitorang )....tyme ni orang ramai sgt kat pasar..sesak amat..waktu ni dalam kul 9.45 pg camtu..
>malas nak taip panjang2..biler dah settle..bergerak ke next C.P

CHECKPOINT KE-EMPAT
>kota Sultan Ismail Petra..tempat yang ader pintu gerbang n rehal besar atas2..
>Jauh gak tempat nie..dekat ngan masjid muhammadi..maser ni x berapa larat dah nak lari..
>Task kat cnie memang tak bleh blah and leceh..hu..tgh2 duk kalut lepas lari2..bayangkan kena isi borang join explorace..detail gak plak tu..siap ader kotak kecik2 agi ..haru2 T_T..tak tau rr dah jadi cakar harimau ker aper tulisan tyme tu..dahla pen ader 2 batang jer + nak cepat..nasiblah..kena tunggu sorang2 habis isi..=)
>Next task : kena bagitau sal sejarah masjid muhammadi..bila ditubuhkan n siapa imam besar masjid tu..jeng2


  KOTA SULTAN ISMAIL PETRA

CHECKPOINT KE-LIMA :
>Masjid Muhammadi
&gt;ingat nak call abah, tapi nset abah tertinggal kat dalam kete plak..hu..cari punya cari baru perasan ader satu hangunan lebih kurang 3 langkah tepi masjid ader orang gak tgh dgr tazkirah.. penuh plak2..huhu rasa cam kurang adab plak masuk kwsan masjid  hari2..huhu
>Bila dah ader jawapan kena gi balik ke previous checkpoint utk dapatkan task seterusnya..
>kat cnie jawapan yang kitorang dapat tak tepat, nasib baik terdengr jawapan kumpulan yang ader sekali ngan kitorang masa tuh..apalagi..copy n talk la..=)

CHECKPOINT KE-ENAM
>Tambatan diraja
>Task : pergi ke muzium perang n catatkan 5 memorial perang dunia ke-2 yang ader kat c2 beserta sedikit explanation ..n datang balik ke tambatan diraja utk cek jawapan..
>nasib tak baik sbb pintu pagar tak bukak..so terpaksa tgk dari pagarlah..of course la tak nampak catitan kat memorial tu sbb jarak nyer jauh amat..+ tulisan plak times new roman size 14..
>so apa lagi penggorengan pun berlaku..
>hehe urusetia yang jaga checkpoint kat c2 pun sek2 kroni gak..tak terlayan ngan gorengan kitorang..
>Next task...pergi ke tempat pertama kat Kelantan orang gunakan untuk tgk anak bulan

                                                 
  TAMBATAN DIRAJA

CHECKPOINT KE-TUJUH
>Hankyu Jaya Lama
>hee nasib baik pernah pegi tempat ni sekali waktu sekolah dulu..tak ingt dah form berapa..masa join Persatuan Falaq Syarie, pernah pergi tgk anak bulan sekali kat cnie masa tuh..ngan Ustaz Md Noor
>task kali nie memang menguji tahap kegayatan sy terhadap ketinggian..naik lif tingkat 14..pas2 ader kena daki tangga lagi ke atas..n masuk kat pintu bumbung ader tangga lagi..fuh..biler sampai2 memang betul2 berada di atas bumbung bangunaan..sila tgk gambar di bawah.
>jwab soalan n dapt next task

                                                       
 PEMANDANGAN DARU ATAS BUMBUNG HANKYU JAYA 

CHECKPOINT KE-LAPAN
>BAZAR TOK GURU
>jauh amat tempat ini dari tempat tdi..masa nie tak reti dah nak lari..jalan jer memanjang..jauh woo dkat ngan KBMALL dinun..
>sampai kat sana, task yang diberikan menguji minda peserta
>task : kena bilangan lot kedai yang terdapat di seluruh bagunan start dari tingkat bawah, 1 n 2..
>kat cnie kitorang cam dah lost energy n xder semangat..
>masa2 kitorang dah plan nak suh sape2 kat umah cari kat internet jer cari bilangan yang tepat.. sbb tak larat dah nak g bilang..huhu kitorang siap berkelah n duduk2 lagi kat c2 ..group len kalut2 berlari bilang lot kedai 
>sbb kalo bilang pun tak semestinya tepat, ader gak kedai yang xder no..beratus2 plak kedai..+ wing dier berbeza for each level..
>group kitorang antara yg terawal gak sampai kat bazar tok guru2..tapi sebab dah lama sgt berkelah kat kaki lima kedai2..+ tunggu msj dari umi k.ja cari kat tenet (tapi xder pun kat tenet..hehe)..group kami ketinggalan sedikit..
>last skali pegilaa jgk bilang sdr..tapi dalam 3,4 kali jugakla try sbb salah..ader wing yang kena gabung,kedai xder no +etc..penin2..
>masa nie tak pk nak menang dah..pk nak habiskan checkpoint jer..
>bila dah settle..kitorang kembali..ke stadium..

LAST CHECKPOINT
>kembali ke stadium Muhammad ke IV
>tak sangka n tak berniat pun nak dapat tempat.. dapat saguhati ke-2  (tempat ke-5) bagi kategori beliawanis..
>syukur dgn rezeki tak dirancang dari Allah..
...^^_^^

Lastly tahniah kepada my great team K.JA, BILAH, aINUN..Ainun terutamanya..tanpa dia siaplah kami..hehe



1 comment:

Abah Yie&Ummi Na said...

Tahniah Ci Ewa :)

Tahun depan cuba lagi....