Monday, May 12, 2008

ISTIGHFAR KEPADA ALLAH


Istighfar,kalimah yang sangat pendek,tapi memiliki makna yang sangat dahsyat,sangat dalam, sangat indah dalam hidup kita.Istighfar memiliki dua makna.

Pertama,setiap kali kita mengucapkan astaghfirullahala’zim, bererti kita minta ampun kepada Allah, minta dimaafkan kesalahan kita. Semakin kerap kita beristighfar maka semakin bersih diri kita daripada dosa, kesalahan dan aib-aib. Kerana Allah sangat menyukai hambaNya yang selalu beristighfar..

Kedua,setiap kali kita mengucapkan astaghfirullahl’azim, beerti kita minta kepada Allah, mohon kepada Allah amat sangat, agar Allah memperbaiki hidup kita, menguatkan aqidah kita, membuat kita nikmat dalam ibadah khusyuk, menjadikan akhlak kita mulia.

Kalau ditengok balik fitrah kejadian sebagai seorang manusia, memang takkan dapat lari daripada berbuat dosa.Ana teringat ustaz Nasaruddin pernah cakap semasa mengajar subjek BTQ suatu ketika dahulu "setiap hari kita mesti akan melakukan kesalahan tak kira sama ada di bawah kesedaran kita atau tidak…tanpa disengajakan atau tak..tak kiralah ke atas orang lain ataupun terhadap diri kita sendiri.."

Apabila ana fikir balik, memang betul pun.Mungkin tanpa disedari kita tidak berlaku adil terhadap diri kita , contohnya dari segi pengabdian diri kita kepada Allah dan tanggungjawab kita sebagai khalifah..


sesungguhnya semua benda yang ada di atas dunia ini adalah pinjaman dari yang Maha Kuasa..apabila kita diberi amanah untuk menjaganya,maka wajiblah ke atas diri kita untuk menjaga harta tersebut dengan sebaik-baiknya kerana kelak kita akan disoal kembali tentang tanggungjawab kita ke atas amanah itu.sama ada amanah itu telah dijalankan dengan sebaik2nya atau sebaliknya..kedua2 akan mendapat ganjaran dan balasan dari Allah S.W.T

Subhanallah.Satu ucapan tetapi memilki dua keinginan.Kerana itu tidak hairan hamba Allah yang sungguh-sungguh istighfar tampak dalam kehidupannya, semakin berkat, semakin membawa kebaikan dan perbaikan, semakin tenang, bahagia dan menyenangkan di dunia dan di akhirat. Kerana itu Rasulullah bersabda, “
Barangsiapa yang membiasakan dan selalu beristighfar kepada Allah, maka Allah mudahkan saat ia sulit, Allah gembirakan saat ia sedih dan Allah beri rezeki dari jalan yang tidak pernah is duga.

ana ingin menyeru diri ana sendiri terutamanya dan sahabat-sahabat sekalian supaya jadikanlah kalimah istighfar ini sentiasa meniti di bibir tak kira masa dan ketika.. Insya Allah diampunkan dosa kita dan dipermudahkan jalan untuk menyampaikan dakwah

Dalam surah nuh ayat 10,11,12,Allah berfirman,

maksudnya:

“Beristighfarlah kepada tuhanmu,Sesungguhnya Dia adalah Maha Pengampun..Nescaya Dia akan mengirimkan hujan kepadamu dengan lebat,dan membanyakkan harta dan anak-anakmu,dan mengadakan untukmu kebun-kebun dan mengadakan (di dalamnya)sungai-sungai.

Jadi, istighfar bukan hanya kewajipan,tapi menjadi kewajipan ke atas diri kita yang selalu melakukan dosa ini. Sebab itulah Rasulullah S.A.W tidak akan bangun dari tempat tidur baginda,kecuali beliau beristighfar 70 X, dalam hadis lain 100 X.Walaupun baginda seorang yang ma’sum dan dijamin masuk syuga,bebas dari dosa,(api neraka) tapi begitu hebat (istighfarnya kepada Allah..Apalagi kita yang banyak berdosa.

WALLAHUA'LAM

DIEDIT DAN DIPETIK DARI:
DIARI MUSLIMAH 2008

No comments: